ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ


ЧЕТЕНЕ В ГРУПА
ДИСКУСИИ, ГОВОРЕНЕ ПРЕД ХОРА


„ЧЕТЕНЕТО Е ТРУДНО. ДА ЧЕТЕШ Е ДОСАДНО.“

Ами да променим тази нагласа и това усещане, а? Времето, което ще прекараме с вашите деца (може и вие да присъствате) е процес, при който ще изградим и усъвършенстваме нов навик в децата – да четат и да осъзнават прочетеното.

Със заниманията „Четене с разбиране“ имаме за цел да развием интереса и умението за четене при децата под формата на игра. Четенето на книги развива интелекта, въображението, мисленето и изисква активно внимание. В тези процеси ще предоставим на децата възможност да растат, да се развиват и усъвършенстват. И така порастналите деца се превръщат в генератори на идеи, а не са само консуматори на чужди такива.

Заниманията ще протичат като четенето започва Ина, след което продължава някое от децата, а останалите слушат. Книгите, които ще четем, ще бъдат подбирани според възрастта на децата (7-11 г.). Няма да се учим да четем бързо, няма да търсим количествено четене. Ще бъде бавно и приятно, четене с осъзнаване. Идеята е да създадем един полезен навик и да се забавляваме докато четем.

Ще се работи с непознати думи и с гласовете на героите. Ще се обсъжда идеята на прочетеното. Ще се водят разговори за мислите и действията на героите и взаимоотношенията между тях. Ще препоръчваме книги за четене, а децата ще могат да носят книги, които обичат. Ще обсъждаме нещата, които четат в училище.

На децата ще се поставят малки, леснодостижими цели. Избягвайки умората, която би ги обезкуражила, ще вървим постепенно към създаването и усъвършенстването на нови умения за четене, разбиране и пресъздаване на прочетеното в среда на търпение и толерантност.

И когато това се превърне в навик, те просто ще продължат да го развиват и да стават все по-добри и по-добри.

И така… ЧЕТЕНЕТО Е ЛЕСНО! ДА ЧЕТЕШ Е УДОВОЛСТВИЕ!

Водещ: Ина Симеонова